Aangepaste voeding bij slikproblematiek
Slikken is complex proces. Er zijn verschillende spieren bij betrokken, zoals in de tong, wangen en lippen. Mensen zonder slikproblemen slikken zonder daarbij na te denken. Na een CVA levert slikken voor een significant deel van de mensen een groot probleem op.
In het boek “Revalideren na CVA in het revalidatiecentrum en verpleeghuis Handboek voor verzorgenden en verpleegkundigen” (Buijck, 2016), worden een aantal kenmerken van slikproblemen genoemd.
Kenmerken van slikproblemen:
· kuchen/hoesten net vóór, tijdens of na het slikken; ook hoestbuien enige tijd na de maaltijd kunnen duiden op een slikstoornis;
· chronisch hoesten;
· hees of borrelig stemgeluid na het eten of drinken;
· moeite om te beginnen met slikken;
· slikbeweging start moeilijk of vertraagd;
· vertraagde slikbeweging;
· verlies van speeksel, voedsel of vloeistof uit de mond (onvolledige mondsluiting);
· overdreven lang kauwen;
· verminderde gevoeligheid in de mond;
· voedsel hoopt zich op in de wangen;
· het gevoel dat voedsel in de keel blijft steken;
· pijn of irritatie bij het doorslikken;
· meerdere malen slikken om één bolus te laten passeren;
· rood gezicht en/of traanogen tijdens of na het eten;
· problemen met de ademhaling/hoorbare ademhaling tijdens of na het eten of drinken (benauwd gevoel op de borst);
· bijbewegingen van hoofd/nek (bijvoorbeeld buigen van de nek) tijdens het slikken;
· vertraagd eettempo;
· vermijden van eten/drinken;
· gewichtsverlies;
Het is dus vanzelfsprekend dat eten een hele uitdaging is voor mensen met slikproblematiek. Tijdens deze workshop krijgt u daarom tips voor bereiden van voedsel voor mensen met slikproblemen na CVA. In deze workshop vindt bereiding en presentatie van een aantal recepten plaats die geschikt zijn voor patiënten met slikproblemen.
Bron:
Buijck (2016).Revalideren na CVA in het revalidatiecentrum en verpleeghuis Handboek voor verzorgenden en verpleegkundigen ISBN: 978-90-368-1428-7