Nieuws

Symposium Laurens: 'Goede NAH zorg vraagt om ondeugende zorg'

Goede NAH-zorg vraagt om ondeugende zorg: 'Ik was een patiënt met NAH, nu ben ik een mens met NAH'

Wetenschappelijk symposium rond de zorg voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel
Graag heten wij u namens de Raad van Bestuur van Laurens hartelijk welkom.

LocatieTheater Islemunda, Herenwaard 17, 3078 AK Rotterdam (https://islemunda.nl/jouw-bezoek/). Goed bereikbaar met tram en fiets. De ingang van de (gratis toegankelijke) parkeergarage aan de Palmentuin is bereikbaar via de Groene Tuin
Datum en tijden: Donderdag 7 december van 09.30 tot 16.00 uur.
Inschrijven: via deze link

Aanvullend
Aansluitend op het symposium zal er worden stilgestaan bij het afscheid van Monique Spanenburg. Zij was sinds 2001 verpleegkundige/teamleider en pionier in Ravenswaerde, woonzorgvorm voor mensen met NAH.

Informatie
Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is hersenletsel dat iemand in de loop van zijn of haar leven heeft opgelopen. Dit kan komen door een verkeers- of sportongeluk, maar ook door een beroerte, hersenbloeding of langdurig zuurstoftekort. Als je te maken krijgt met niet-aangeboren hersenletsel verandert dit je hele leven. Je kunt je werk en je hobby’s vaak niet meer uitvoeren zoals je dit voor het hersenletsel deed. Niet alleen jouw eigen leven verandert ingrijpend, maar ook dat van je naasten. Jaarlijks lopen zo’n 140.000 mensen hersenletsel op. 40.000 mensen houden er forse beperkingen aan over.

Het symposium kent twee hoofdlijnen:
1. Recente ontwikkelingen in de zorgketen en het netwerk in Rotterdam: ‘De reis van de patiënt’ ontwikkeld door Laurens Antonius Binnenweg in samenwerking met het Erasmus MC en het Revalidatie Centrum Rijndam. Doel is de juiste zorg en behandeling op de juiste plaats te geven. Ook maakt samenwerking met de eerste lijn, oa met de Breinpoli hier deel van uit.
2. Ervaringen met het zorgmodel ‘Hooi op je vork’ in woonzorgvorm Ravenswaerde kunnen ons ondersteunen om meer inzicht te krijgen in wat essentieel voor 'relationele zorg'.

De volgende vragen en uitdagingen zullen aan de orde komen
1. Hoe versterken we de verbinding tussen vakmanschap en management en tussen formele en informele zorg?
2. Hoe kan aandacht voor zelf- en samenredzaamheid bijdragen aan waardigheid van patiënt/mens, mantelzorgers, buren en hulpverleners?
3. Wat kunnen we leren van Ravenswaerde 1.0, wat zijn kansen en bedreigingen voor community care?

Doelgroepen
Mantelzorgers, vrijwilligers, verpleegkundigen, artsen, paramedici, psychologen, maatschappelijk werkers, spec. verpleegkundigen, managers en directies, verzekeraars en andere belangstellenden betrokken bij de NAH-zorg, in de eerste lijn, verpleeghuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen, ziekenhuizen, Rotterdamse regio

Accreditatie
Wordt aangevraagd voor Artsen (ABAN), V&VN en ADAP. Inschrijving In het Theater is ruimte voor 135 deelnemers. Wij zullen u uiterlijk binnen 14 dagen na inschrijving bevestigen of u kunt deelnemen.

Contact
Mail met k.meulendijk@laurens.nl