Skip to main content
SVG Image

RSS Symposium op Dinsdag 5 November 2024

Ons netwerk bereidt zich voor op de toekomst: Wat betekent dit voor mij?

Ook dit jaar organiseert de Rotterdam Stroke Service een symposium! Diverse professionals en organisaties zullen tijdens plenaire lezingen en interactieve workshops hun innovatieve ideeën met ons delen. Van elkaar leren hoe samenwerking in de keten tot stand komt en hoe men gebruik maakt van de nieuwste kennis om de interdisciplinaire zorg voor patiënten met een CVA door de hele keten te verbeteren is een belangrijk onderdeel van het symposium.

Datum: dinsdag 5 november 2024
Tijd: 15:45 uur – 21:30 uur (inloop 15:15 uur, borrel om 21:30 uur)
Locatie: Van der Valk (Ridderkerk)
Tickets zijn hier te koop

 
Doelgroep

Professionals in de hele keten (m.n. niveau 3-6) werkzaam in de behandeling en zorg voor patiënten met een CVA in de RSS ziekenhuizen, revalidatie-instellingen en de eerste lijn. Voor verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en paramedici wordt accreditatie aangevraagd bij V&VN en ADAP.

Programma

Het programma wordt weer ingevuld door diverse interessante sprekers. Onder andere mogen we luisteren naar: Sandra Roso Sanchez, Anneke Guyt, Bob Roozenbeek, Arjan Bandel, Jorinde Bernouw, Laura Moree, Elly Pul, Marc Evers, Elise Muller, Melisa Simsek & Joseline Smit, Emanuela Borges Dias, Lydia la, Anne Knoop en anderen.

Klik hier om het concept programma te bekijken. Het definitieve programma zal binnenkort op deze pagina worden geplaatst.

Tickets

Tickets voor dit symposium zijn verkrijgbaar via de RSS website. Deelnemers van binnen en buiten de RSS zijn van harte welkom! Deelnemers vanuit de RSS organisaties betalen 75 euro per ticket, deelnemers van niet-RSS organisaties betalen 150 euro per ticket.

 


Dagvoorzitters

Siri Siepel
Siri Siepel
Directeur Herstel & Revalidatie, De Zellingen

Titel Presentatie: Welkom en afsluiting

 

Ik ben directeur Herstel & Revalidatie binnen De Zellingen. In dit domein zijn drie onderdelen vertegenwoordigd, namelijk de geriatrische revalidatie, de behandeldienst van De Zellingen en de dagbehandeling die we op verschillende plekken in Capelle, Krimpen en Nieuwerkerk aan den IJssel beschikbaar hebben. We zijn volop bezig met de transitie naar zelf tenzij, thuis tenzij en digitaal tenzij. Naast dat ik directeur ben, ben ik lid van de Raad van Toezicht van Salios, een ouderenorganisatie in Dordrecht en Zwijndrecht.

Dr. Bianca Buijck
Dr. Bianca Buijck
Managing Director, Rotterdam Stroke Service

Titel presentatie: Draad die door het leven van de patiënt/cliënt/revalidant loopt

Ik ben Dr. Biance Buijck (1970), managing director van de Rotterdam Stroke Service en medeoprichter & bestuursvoorzitter van GR E-Cademy. In 2013 ben ik gepromoveerd op het proefschrift "Multi-dimensional Challenges in Geriatric Rehabilitation: The GRAMPS Strudy". Ik ben soms ondeugend, want ik durf paden te bewandelen die niet van tevoren geplaveid zijn. Ik voel me sterk verantwoordelijk en heb een groot doorzettingsvermogen. Daarbij voel ik een voortdurende honger naar kennis en uitdaging. Gedreven idealisme: de patiënt centraal en doelen op steeds betere zorgverlening zijn altijd mijn uitgangspunting. Handelen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, aangevuld met inzichten vanuit de praktijk en wensen van de patiënt. Ik zet me in voor de empowering van de V&V sector en de verzorgende en verpleegkundge professionals die er werken.

Literatuur

Vat, Middelkoop, Buijck, Minkman (2016). The Development of Integrated Stroke Care in the Netherlands a Benchmark Study Int J Integr Care, 16(4):12

www.rotterdamstrokeservice.nl 

Plenaire sprekers

Drs. Arjan Bandel MMO
Drs. Arjan Bandel MMO
Lid Raad van Bestuur Laurens

Titel presentatie: Wat hebben we nodig om de zorg in de eerstelijn te verbeteren?

Ik ben Arjan Bandel, bestuurder van Stichting Laurens. WOZO staat voor Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen en is een nieuw model voor de ouderenzorg in Nederland. Het richt zich op het versterken van zelfredzaamheid, zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen met passende ondersteuning. Dit wordt bereikt door intensievere samenwerking tussen zorgorganisaties, gemeenten en vrijwilligers. WOZO stimuleert technologie en innovatie, zoals zorg op afstand, om zorg toegankelijker en efficiënter te maken. Daarnaast wordt er ingezet op preventie en vroegsignalering om zwaardere zorg te voorkomen. Het uiteindelijke doel is een toekomstbestendige ouderenzorg met meer maatwerk. Ik vertel in deze presentatie hoe Laurens daar vorm aan geeft om de zorg in de eerste lijn te verbeteren.

Bob Roozenbeek
Bob Roozenbeek
Neuroloog Erasmus MC

Titel presentatie: Wat hebben we nodig om de zorg in ziekenhuizen te verbeteren?

Dr. Bob Roozenbeek is neuroloog en gespecialiseerd in de behandeling van beroertes en hersenletsel. Hij is werkzaam bij het Erasmus MC in Rotterdam, waar hij onderzoek doet naar acute zorg voor patiënten met een beroerte. Roozenbeek heeft bijgedragen aan diverse internationale studies op het gebied van neurovasculaire ziekten en de optimalisatie van behandelingen. Zijn focus ligt op het verbeteren van herstelkansen voor patiënten door innovatieve behandelmethoden, zoals trombectomie. Roozenbeek zet zich in voor betere preventie en behandeling van hersenaandoeningen wereldwijd. In deze presentatie gaat hij in op de praktische toepassing van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) op de werkvloer van de stroke-unit.

Literatuur

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/09/16/integraal-zorgakkoord-samen-werken-aan-gezonde-zorg

https://www.zorgvisie.nl/regionaal-samenwerken-vraagt-om-meer-dan-een-structuur/

Anneke Guyt
Anneke Guyt
CVA-nazorg Verpleegkundige (Bac) Laurens

Inleidend gesprek op de presentatie van de IZA/WOZO, toepassing in de chronische fase, wat betekent een mogelijk andere invulling van zorg voor onze (CVA) patiënten?

Literatuur

 https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/07/04/wozo-programma-wonen-ondersteuning-en-zorg-voor-ouderen

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/09/16/integraal-zorgakkoord-samen-werken-aan-gezonde-zorg

Sandra Roso Sanchez
Sandra Roso Sanchez
Directeur De Rotterdamse Zorg

Titel presentatie: Trends in zorglandschap: vergrijzing, co-morbiditeit, meer chronische aandoeningen, en... meer CVA's

Iedereen heeft recht op goede zorg. Het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg voor iedereen is dan ook mijn belangrijkste persoonlijke drijfveer. De komende jaren verandert er veel in de zorg, dat weten we allemaal. Er moet op een andere manier nagedacht worden over zorgverlening en er moet ruimte gecreëerd worden voor de noodzakelijke transitie. Net als de zorg- en onderwijsorganisaties binnen de RotterdamseZorg, geloof ik dat we dit alleen in gezamenlijkheid kunnen aanpakken. Alleen dan kunnen we aan de groeiende zorgvraag blijven voldoen.

Literatuur

https://www.vzinfo.nl/beroerte/toekomst

 

Gert-Jan Speksnijder
Gert-Jan Speksnijder
Directeur Transmitt revalidatie
Wouter van Doorn
Wouter van Doorn
Verpleegkundige, Praktijkopleider en Coördinator reablement Transmitt revalidatie

~

Titel presentatie: Neurologische herstelzorg vanuit principes reablement

Het gedachtengoed reablement krijgt binnen Transmitt revalidatie steeds meer vorm. Wij werken vanuit de visie “revalidatie door eigen regie, zelfredzaamheid en samenwerking met naasten. Wij bieden expertise en ondersteuning, zodat de revalidant zo spoedig mogelijk naar huis kan”. Vanuit deze visie bieden we kwalitatief hoogwaardige herstelzorg aan revalidanten na een CVA met een GRZ-indicatie. We nemen niet over wat revalidanten zelf kunnen. We helpen revalidanten te herwinnen wat ze niet meer kunnen. We zorgen samen voor een oplossing voor dat wat overblijft. Binnen Transmitt revalidatie zijn we gestart met een reable-unit van 4 bedden om praktijkervaring op te doen vanuit onze visie binnen de laatste fase van de klinische GRZ. We nemen u mee in de eerste ervaringen.

Literatuur

Onderzoeksrapport “Een goede dag op eigen kracht” (dec.2022)

“Reablement in long-term care for older people, international perspectives and future directions” (T.Rostgaard 2023)

Marc Evers
Marc Evers
Fysiotherapeut en beleidsadviseur innovatie Rijndam

Presentatie: Quiz "even tot hier" (Hoe goed ken jij de RSS?)

Een spannende quiz waarbij de deelnemers worden uitgedaagd om goed na te denken over vragen die gaan over de Rotterdam Stroke Service. Hoe goed ken jij de Rotterdam Stroke Service? Wat doen wij samen? Hoe werken we? Waar werken we aan?

Elly Pul
Elly Pul
Zorgmanager Zorgwaard

Presentatie: Quiz "even tot hier" (hoe goed ken jij de RSS?)

 

 

Een spannende quiz waarbij de deelnemers worden uitgedaagd om goed na te denken over vragen die gaan over de Rotterdam Stroke Service. Hoe goed ken jij de Rotterdam Stroke Service? Wat doen wij samen? Hoe werken we? Waar werken we aan?

Melinda Lorincz
Melinda Lorincz
Senior beleidsadviseur (Gemeente Rotterdam, Maatschappelijke Ontwikkeling, Gezond 010)

Presentatie: Voorkomen is beter dan genezen: presentatie over preventie

Melinda Lorincz is een ambtenaar werkzaam bij de gemeente Rotterdam, waar ze zich inzet voor maatschappelijke projecten en stedelijke ontwikkeling. Ze richt zich op het bevorderen van inclusiviteit en het verbeteren van de leefbaarheid in verschillende wijken van de stad. Lorincz speelt een belangrijke rol in het coördineren van initiatieven die gericht zijn op sociale cohesie en duurzaamheid. Haar werk omvat ook het ondersteunen van kwetsbare groepen door middel van lokale samenwerkingsverbanden. Ze staat bekend om haar betrokkenheid bij bewonersparticipatie en het stimuleren van buurtinitiatieven. Lorincz draagt zo bij aan een meer verbonden en leefbare stad voor alle Rotterdammers. De RSS is partner van Gezond 010. Deelnemers aan Gezond 010, bundelen krachten en vormen een platform van zorgverzekeraars, gezondheidszorg, welzijn, participatie en sport, onderwijs en wetenschap, bedrijven en werkgevers, de gemeente Rotterdam en vele andere partijen om met een brede aanpak bij te dragen aan de gezondheid van Rotterdammers.

Workshops

Marlous van der Steen
Marlous van der Steen
Diëtist Ikazia ziekenhuis

Workshop: De klinische diëtist op afdeling neurologie

Mijn naam is Marlous van der Steen- Olislaegers. Ik ben in 2005 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Na mijn studie heb ik ruim 17 jaar in het HagaZiekenhuis te Den Haag gewerkt. Sinds mei 2023 ben ik werkzaam in het Ikazia Ziekenhuis.

Poliklinisch richt ik mijn aandacht voornamelijk op diabetes mellitus. Klinisch houd ik mij vooral bezig met o.a. neurologie en cardiologie. Vandaag geef ik een workshop waarin de rol van de klinische diëtist op de afdeling neurologie aan bod komt.

Susan Blom-de Heer
Susan Blom-de Heer
Fysiotherapeut Rijndam

Workshop: Telemonitoring en portaal voor oefenen thuis

Mensen met een chronische fysieke aandoening zijn minder actief dan mensen zonder een beperking. Hierdoor is de kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, groter. De behandelmodule ‘gezonde leefstijl’ heeft als doel je te helpen bij het bereiken en behouden van een gezonde en actieve leefstijl passend bij jouw aandoening en revalidatie.

De behandelmodule is speciaal beschikbaar voor rolstoelgebruikers en voor mensen met hersenletsel. De module bestaat vijf onderdelen: coachingstraject, fitheidstraining, sportadvies, gezonde voeding en monitoring. Het intensieve coachingstraject is gericht op jouw aandoening in combinatie met de thema’s fitheid, voeding en actieve leefstijl. Hierbij vinden ook individuele sessies met een diëtist plaats gericht op voedingsadvies.

Literatuur

https://www.rijndam.nl/specialismen-behandelingen/revalidatie/sport-en-gezonde-leefstijl/gezonde-leefstijl/

Sam Hendriks
Sam Hendriks
Ergotherapeut Rijndam

Workshop: Telemonitoring en portaal voor oefenen thuis

Hans Stravers
Hans Stravers
Directeur kortdurende zorg Laurens

Workshop: Project Reva start

RevaStart is een uniek samenwerkingsverband tussen Laurens, Rijndam en Erasmus MC. Het is een revalidatieafdeling, opgericht om patiënten die niet langer ziekenhuiszorg nodig hebben eerder te kunnen ontslaan en direct te laten starten met revalidatie in een passende setting. Dit resulteert in betere zorg voor de patiënt, een betere doorstroom en minder ligdagen in het ziekenhuis. Daarnaast zijn er voordelen voor de medewerkers vanwege verbreding van hun professionele kennis. In deze workshop kijken we aan de hand van de patiënt- reis, wat het verschil is met of zonder revastart, wat de beslismomenten zijn in dit proces, wat de uitdagingen zijn, hoe het er uit ziet voor de professionals met/zonder revastart, wat heb jij nodig om in de revastart situatie je werk goed te kunnen doen?

Literatuur

https://www.rijndam.nl/specialismen-behandelingen/revalidatie/revastart/

https://laurens.nl/revalidatie/revastart

 

Leny van Waaij
Leny van Waaij
Specialist Ouderengeneeskunde Laurens

Workshop: Project Reva start

Fahime Çağlayan
Fahime Çağlayan
CVA-consulent Ikazia

Workshop: Leiderschap voor verzorgenden en verpleegkundigen

Fahime Çağlayan is CVA-consulent bij het Ikazia ziekenhuis en heeft de master Klinische Gezondheidswetenschappen afgerond. Met een combinatie van academische kennis en praktische ervaring in de zorgsector zet zij zich in voor het stimuleren van innovatie en het continu verbeteren van de zorgkwaliteit. Tijdens een interactieve workshop zal verkend worden hoe verzorgenden en verpleegkundigen (V&V) zelf invloed kunnen uitoefenen op hun toekomst binnen de zorg, ook als beslissingen vaak elders worden genomen. De ‘The Five Practices of Exemplary Leadership’ zal als leidraad gebruikt worden, aangevuld met inzichten uit het onderzoek naar ‘Rebel Nurse Leadership’. Er zal besproken worden hoe je als V&V proactief kunt optreden, ongevraagd advies kunt geven en buiten de gebaande paden kunt denken om de zorg te verbeteren. Deel je ervaringen, leer van collega's en ontdek hoe je jouw leiderschapskwaliteiten kunt versterken.

Literatuur

De Kok E, WeggelaarJansen AM, Schoonhoven L, Lalleman P. A scoping review of rebel nurse leadership: Descriptions, competences and stimulating/hindering factors. Journal of Clinical Nursing. 2021 May 6;30(17–18):2563–83. doi:10.1111/jocn.15765

Kouzes JM, Posner BZ. The Leadership Challenge. Somerset: John Wiley & Sons, Incorporated; 2017.

Vermeulen H, Schouten M, Heinen M, Ista E, Huis A, van Dijk M, et al. Verpleegkundig leiderschap. 1st ed. Amsterdam: Bohn Stafleu van Loghum; 2020

Laura Morée
Laura Morée
GRZ/kwaliteitsverpleegkundige Zorgwaard

Workshop: Leiderschap voor verzorgenden en verpleegkundigen

Sylvana Rooijakkers
Sylvana Rooijakkers
HBO-V/kwaliteitsverpleegkundige Zorgwaard

Workshop: Leiderschap voor Verzorgenden en Verpleegkundigen

Wilma Put
Wilma Put
Regieverpleegkundige cardiologie/neurologie en verpleegkundig coördinator Ikazia Ziekenhuis

Workshop: Leiderschap voor Verzorgenden en Verpleegkundigen

Onderzoeken/Pitches

Joseline Smit
Joseline Smit
Stroke care verpleegkundige Erasmus MC

Titel: Prikkelregulatie bij CVA-patiënten

Prikkelregulatie bij CVA-patiënten (beroertepatiënten) is essentieel, omdat hun hersenen vaak gevoeliger zijn voor externe prikkels zoals geluid, licht en drukte. Na een CVA kunnen overmatige prikkels leiden tot vermoeidheid, stress en cognitieve overbelasting. Het is belangrijk om de omgeving van de patiënt aan te passen door bijvoorbeeld rustmomenten in te bouwen en prikkelarme ruimtes te creëren. Daarnaast kan het structureren van dagelijkse activiteiten helpen om de hoeveelheid prikkels te doseren. Gerichte therapieën, zoals ergotherapie, kunnen ondersteuning bieden bij het leren omgaan met prikkelgevoeligheid. Een goede prikkelregulatie draagt bij aan het herstel en de levenskwaliteit van CVA-patiënten. Wij vertellen iets over het onderzoek dat wij hebben gedaan tijdens de cursus Stroke Care Verpleegkundige van de RSS.

Jeanette Kalkman
Jeanette Kalkman
Directeur en medeoprichter bij Stichting de Breinpuzzel

Titel: Breinpuzzel, dagopvang voor mensen met CVA

De Breinpuzzel dagopvang is een gespecialiseerde opvang voor mensen met cognitieve uitdagingen, zoals dementie of niet-aangeboren hersenletsel. De dagopvang biedt een veilige en stimulerende omgeving waarin cliënten hun cognitieve vaardigheden kunnen behouden of verbeteren. Met diverse activiteiten, zoals geheugentraining, spelletjes en creatieve workshops, worden hersenfuncties geprikkeld en sociaal contact bevorderd. Het doel is om de zelfstandigheid van de deelnemers zoveel mogelijk te ondersteunen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast ontlast de dagopvang mantelzorgers door tijdelijke zorg over te nemen. De Breinpuzzel Dagopvang werkt samen met zorgprofessionals voor een optimale begeleiding.

Emmanuela Borges Dias
Emmanuela Borges Dias
CVA nazorg verpleegkundige Laurens

Titel: The Monitoring of Cognition and Depression With a Stroke After Care Approach

Virtuele presentatie van het moment waarin wij als CVA nazorg verpleegkundigen in Amerika een presentatie hebben gegeven over dit onderwerp. Hierin bespreken wij het belang van het gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten en de uitkomsten die van daaruit zijn verzameld in een anonieme database.

Literatuur

Preventive Approaches for Post-Stroke Depression: Where Do We Stand? A Systematic Review.Woranush W, Moskopp ML, Sedghi A, Stuckart I, Noll T, Barlinn K, Siepmann T.Neuropsychiatr Dis Treat. 2021 Nov 19;17:3359-3377. doi: 10.2147/NDT.S337865

Information provision for stroke survivors and their carers.Crocker TF, Brown L, Lam N, Wray F, Knapp P, Forster A.Cochrane Database Syst Rev. 2021 Nov 23;11(11):CD001919. doi: 10.1002/14651858

Evaluation and Treatment of Depression in Stroke Patients: A Systematic Review.Lavu VK, Mohamed RA, Huang R, Potla S, Bhalla S, Al Qabandi Y, Nandula SA, Boddepalli CS, Gutlapalli SD, Mohammed L.Cureus. 2022 Aug 18;14(8):e28137. doi: 10.7759/cureus.28137

Mirjam van Eesteren
Mirjam van Eesteren
Senior verpleegkundige en ketencoördinator Neurologie/Stroke Unit ErasmusMC

Titel: The Monitoring of Cognition and Depression With a Stroke After Care Approach

Lydia La en Drs. Anne Knoop-Labee
Lydia La en Drs. Anne Knoop-Labee
CVA nazorg verpleegkundige en ergotherapeut Rijndam

Titel:  Animatievideo - verwachtingsmanagement in de revalidatie

In de revalidatie komt het regelmatig voor dat patiënten binnen komen met irreële verwachtingen, waar wij als revalidatie- instelling niet aan kunnen voldoen. Dit leidt tot onvrede bij de patiënt en hun naasten, maar regelmatig ook tot een langere opnameduur. Met duidelijke verwachtingen vooraf over wie waar verantwoordelijk voor is, kunnen wij samen met de patiënt en hun naasten, doelgericht toewerken naar het beste resultaat en waar mogelijk een terugkeer naar huis.


De komende tijd ontwikkelen wij gezamenlijk met het Erasmus MC, Laurens en Transmitt een animatievideo. Met deze animatievideo waarborgen wij een eenduidige wijze van informatieoverdracht, die niet afhankelijk is van de persoon die de patiënt treft. Daarnaast geven wij het ziekenhuis een ondersteunend middel in handen voor goede voorlichting.

SVG Image
 

Contact

Dr. Bianca Buijck
Managing Director
Rotterdam Stroke Service
P/A Nieuwe Binnenweg 33, 3014 GB Rotterdam
 

Copyright 2024 Rotterdam Stroke Service